KATTOTYÖT
PELTIKATOILLE, TIILIKATOILLE JA HUOPAKATOILLE
Käänny kaikissa katto-ongelmissa meidän puoleemme!

Lumen paino kova koettelemus katon rakenteille – tilaa lumenpudotus ajoissa

Monet kattoon talvella aiheutuneet vauriot aiheutuvat lumesta. Katolla voi olla läpivientivuotoja – esimerkiksi piipunjuurivuotoja – tai katolta on voinut pudota kattoturvatuotteita ja IV-hormeja samalla, kun lumitaakka on valahtanut alas maahan. Katto on voinut vuotaa jiirin kohdalta, tai ehkä katto on painunut notkolla tuhansien lumikilojen alla. Jokaisen kerrostalon, paritalon, rintamamiestalon tai kesämökin katto on tarkastettava heti, kun kevätaurinko on sulattanut lumet pois katolta. Tilaa katon keväthuolto Plus Rakentajilta, niin saat samalla kertaa katteen pinnan puhdistuksen, vesikourujen tyhjennyksen roskista sekä täysin ilmaisen kattotarkastuksen. Tarkastuksen jälkeen raportoimme katteen, kattotarvikkeiden ja katon alapuolisten rakenteiden kunnosta, ja teemme tarvittaessa tarjouksen katon korjauksista.

Monet talven ja lumen aiheuttamat vauriot ovat estettävissä, jos tilaat meidät pudottamaan liiat lumet tiilikatolta, huopakatolta tai peltikatolta. Kokeneet kattolumityöntekijämme toimivat aina yhtä turvallisesti, eivätkä vahingoita katon pinnoitetta tai rakenteita. Pudotamme lumet niin korkeiden kerrostalojen katoilta kuin hallien ja maneesienkin katoilta. Asuinrakennusten katot rakennetaan pääsääntöisesti niin vahvoiksi, etteivät ne sorru lumitaakan alla, mutta hallit, varastot ja piharakennukset tehdään eri tavalla. Paksu kerros varsinkin painavaa suojalunta saattaa saada esimerkiksi hallin katon romahtamaan.

Lumen pudottaminen katolta

Lumen aiheuttamat vahingot voivat tulla kalliiksi

Kattolumen paino ja lumimassojen liikkeet pitkin katon lappeita voivat aiheuttaa niin isoja kuin pienempiäkin vahinkoja katolle. Isoimmat vauriot liittyvät siihen, että ylikuorma painaa katon notkolle, katto romahtaa (useimmiten kysymyksessä on navetan, varaston tai maneesin katto) tai katto vuotaa niin, että sen alle pääsee paljon vettä. Pienemmät vahingot ovat onneksi tyypillisempiä kuin kantavien kattorakenteiden pettäminen ja muut isommat ja kalliimmin korjattavat vauriot. Lumen paino ja sen liikkeet saattavat irrottaa kattotiiliä tai -peltejä, rikkoa kattoikkunan tai painaa jiirejä niin, että ne alkavat vuotaa. Kun lumi putoaa alas katolta, voi sen mukaan lähteä kattosiltoja, ilmanvaihtokoneita ja -hormia, aurinkopaneeleita, rännejä ja otsalautoja ja jopa lumiesteitä. Kun jokin lumiesteen kaltainen kattotuote irtoaa katosta, syntyy myös katteeseen pikaista korjausta odottavia vaurioita. Mitä ruosteisemmat tai löystyneemmät kattotarvikkeiden kiinnikkeet ovat, sitä helpommin ne lähtevät katolta putoavan lumen matkaan.

Jotta keväällä katosta ei löytyisi uusia vaurioita, kannattaa katon kunto tarkastaa huolella myös joka ainut syksy. Syystarkastuksen yhteydessä käydään läpi kaikkien saumojen kunto, sillä vielä melko hyväkuntoinenkin sauma saattaa alkaa vuotaa, jos lumimassat painavat sitä raskaasti. Syksyisen kattotarkastuksen yhteydessä varmistetaan myös jiirien ja katon läpivientien kunto. Tarkastamme senkin, miltä aluskatteen läpiviennit vaikuttavat. Jos aluskate on kauttaaltaan tiivis ja hyväkuntoinen, ei satunnainen jiirivuoto pääse kastelemaan kattorakenteita lainkaan.

Lumiesteitä voidaan vältellä myös lumen liikkeitä rajoittavien lumiesteiden avulla. Lumiesteitä tarvitaan myös huolehtimaan pihan turvallisuudesta. Jos katon kaltevuus on 1:8 tai enemmän, ovat lumiesteet pakkohankinta. Lumiesteetkään eivät jaksa pidätellä mahdottomia kuormia, eivätkä ne kevennä lumimassojen painoa – siksi lumiesteet eivät korvaa lumen pudottamista. Lumen pudotus on toimivin tapa estää kattorakenteita tai katon yksityiskohtia vaurioitumasta painavan lumen liikkeiden takia.

Pakkas- ja suojalumessa on eroa

Se, että sää lauhtuu, ei nosta katolla oleva lumen painoa juuri ollenkaan. Kuutio pakkaslunta painaa ehkä vain 10 kiloa. Keväällä lumi kuitenkin kostuu ja tiivistyy. Tällöin sen paino kasvaa, ja kuutiometri lunta saattaa painaa 300 kiloa tai tätä enemmän. 300 kiloa per kuutio koettelee jo tavallisten rakennusten lujuusvaatimuksia, varsinkin eteläisissä osissa maatamme. Tasakatot ovat erityisessä vaarassa, sillä niille lunta saattaa kertyä satulakattoja enemmän. Myös isojen kattojen lumitilannetta pitää seurata, sillä tuuli saattaa kuljettaa lumet vain toiseen päähän lapetta, tai vain jiirien päälle. Epätasainen kuormitus on vielä hankalampaa katon kannalta.

Jopa samassa pihassa olevien rakennusten katoille saattaa kertyä eri tavalla lunta. Lumen kertymiseen yksittäisille katoille vaikuttavat tuuliesteet, kuten puut, muut rakennukset ja seinät. Katon taitteilla ja katon kaltevuudella on vaikutusta. Kaltevalta katolta lumi alkaa valua alas viimeistään silloin, kun lumen sulamisvesi alkaa pienentää kitkaa kinoksen alla. Kun lumi lähtee ”vesiliirtoon”, alas voi tulla monta tonnia lunta, ja lumikuorma saattaa pudota muutaman metrinkin päähän rakennuksesta. Lumiesteistä ei välttämättä ole hyötyä, jos lunta on tulossa alas iso määrä kerralla.

Viimeistään kevään ja suojasäiden tullen on aika seurailla lumen määrää rivitalon, omakotitalon tai esimerkiksi varaston katolla. Jos vaikuttaa siltä, että lunta olisi hyvä pudottaa alas, ota yhteyttä Plus Rakentajiin ja tilaa meidät vähentämään lumimassoja katolta. Palvelemme koko Suomen alueella yhtä kokenein ottein ja lyhyin vasteajoin.

Ammattilaisiltamme kattolumityöt sujuvat

Lumimassojen vähentämistä talon katolta ei kannata antaa ei-niin-kokeneisiin käsiin, sillä kattolumitöissä piilee monenlaisia vaaroja ja riskejä. Lumitöiden tekeminen liukkaalla, kaltevalla ja jäisellä katolla on vaarallista. Kattolumityöntekijän on aina käytettävä turvavaljaita ja -köyttä, eikä katolle kannata nousta yksistään. Katolta on helppo horjahtaa alas – jopa tasakatolta! Vaaratilanteet liittyvät varsinkin siihen työvaiheeseen, kun on aika kipata lumet katon reunan yli. Jos ajatus katolle kiipeämisestä arveluttaa vähänkään, eikä asianmukaisia työturvallisuustuotteitakaan ole, on paras teettää työ ammattilaisillamme, jotka ovat tottuneet liikkumaan katolla kaikenlaisten olosuhteiden vallitessa. Tuomme aina turvavaljaat ja muut tykötarpeet mukanamme. Jos tilaat meidät pudottamaan lunta kerrostalon tai muun korkean talon katolta, saavumme paikalle henkilönostimien kanssa. Tarvittaessa otamme mukaan myös nostinkoriautot, joiden avulla voimme nousta työskentelemään jopa huimaan 100 metrin korkeuteen.

Lumenpudottaminen voi vaurioittaa ympäristöä – mitä on otettava huomioon?

Toinen lumenpudotukseen liittyvä vaaratilanne liittyy väärään paikkaan putoavaan lumeen. Kun katolta tulee vauhdilla alas jäistä ja painavaa lunta, voi tilanne olla alhaalla maassa liikkuville hengenvaarallinen. Vaaravyöhyke pitääkin eristää ja sitä pitää mieluiten myös valvoa, jotta kukaan ei sattuisi jäämään alle. Lumi voi rikkoa myös alle jäävää omaisuutta, esimerkiksi auton tai terassin katoksen – lumenpudotustyö onkin suunniteltava huolella jo etukäteen, ja aina sitä myöten, mihin kohden pihaa lumet on turvallista pudottaa. Meidän ammattilaisemme osaavat ottaa asian huomioon, eikä vaarallisia tilanteita tai henkilö- tai omaisuusvahinkoja synny. Jos kyseessä on taloyhtiön piha, eristämme ja valvomme vaara-aluetta silmä kovana. Vilkasliikenteisillä alueilla huolehdimme myös liikenteenohjauksesta.

Miten olla vahingoittamatta kattoa lumenpudotuksen aikana?

Myös huopa-, tiili- tai peltikatto saattaa vaurioitua, jos lunta pudotetaan ilman asianmukaista tietotaitoa. Lumenpudottamisessa käytetty kola tai lapio saattaa irrottaa tiiliä, naarmuttaa peltikaton maalipintaa tai rikkoa bitumikaton jiirin. Lapion terä saattaa rikkoa myös ruuvien tai läpivientien tiivisteitä. Kaikesta tästä voi olla seurauksena kattovuoto. Peltikatto alkaa ruostua pienimmästäkin sen pintaan tulleesta naarmusta, ja ruostekohta muuttuu vääjäämättä epätiiviiksi. 

Kun tilaat Plus Rakentajat pudottamaan lumet katoltasi, sinun ei tarvitse olla huolissasi katteen tai kattotarvikkeiden kohtalosta. Toimimme katetta tai katon rakenteita rikkomatta, sillä emme ikinä raavi lunta pois pohjia myöten. Katolle jätetään kymmenisen senttiä lunta, mikä suojaa kattoa lumenpudotustyön ajan, ja toimii sen jälkeen kätevänä lisäeristeenä. Kun katolla on ohut kerros lunta, ei lapio raavi katteen pintaa eikä riko esimerkiksi tiivisteitä. Tämän takia emme voi suositella maasta käsin tehtävään lumenpudotukseen tarkoitettuja kattolumikolia. Kun lunta pudotetaan ”sokkona”, kola saattaa käydä liian lähellä katteen pintaa, ja kattoon voi tulla naarmuja tai jopa reikiä.

Lumitöiden hinta on korvausta katon hyvinvoinnista ja ympäristön turvallisuudesta

Kysy meiltä tarjous huopakaton, tiilikaton tai peltikaton lumenpudotuksesta, niin laskemme oivallisen tarjouksen kattolumitöistä. Kuten aina, emme heittele mitään arvauksia kattotöiden hinnasta, vaan laskemme kilpailukykyisen tarjouksen perustuen katon kokoon ja muotoon, rakennuksen sijaintiin sekä tarvittavien työntekijöiden määrään. Aina tarvitaan ainakin kaksi kattolumen pudottajaa, mutta isommissa kohteissa (esimerkiksi tehdasrakennusten katoilla) saatetaan tarvita myös vaaravyöhykkeen valvojia ja liikenteenohjaajia. Korkeiden rakennusten katoilla tarvitaan myös henkilönostimia, tai ehkä jopa nostinkoriautoja. Jos tontilla ei ole tilaa katolta pudotettavalle lumelle, meidän pitää ottaa huomioon myös lumen pois kuljettamisesta syntyvät kustannukset.

Lumen koostumus eli sen vesiarvo vaikuttaa sekin siihen, paljonko lumen pudotus omakotitalon, tehdasrakennuksen tai kesämökin katolta maksaa. Ehkä lumet on paras pudottaa yöaikaan? Tällainen ratkaisu voi olla paras vaihtoehto sellaisessa tilanteessa, että lumen pudottaminen häiritsisi ohikulkevaa liikennettä liiaksi päiväaikaan. Kun olemme selvittäneet lumenpudotukseen liittyvät yksityiskohdat, laskemme tarjouksemme kattolumitöistä. Yksityisasiakkaalle kattolumitöiden teettäminen meillä merkitsee mahdollisuutta verohelpotuksiin – kaikki kattotyömme voi vähentää kotitalousvähennyksen muodossa omassa verotuksessaan. Jos rahoitukselle on tarvetta, järjestyy sellainenkin kauttamme helposti ja nopeasti.

Lumiesteet – kyllä vai ei?

Joka talvi talon katolle tuskin kertyy niin paljon lunta, että sitä olisi pudotettava – ellei kyseessä ole tasakatto. Tasakatolle satava lumi jää paikoilleen, eikä lumiesteistä ole mitään iloa. Kaltevammilla katoilla sen sijaan lumiesteille on paljonkin käyttöä. Lumiesteet tai lumiaidat hillitsevät lumen liikkeitä katolla. Jos lumikuorma pääsee liikkumaan vapaasi lappeella, se voi naarmuttaa katon pintaa (varsinkin jos lumen seassa on jäätä) tai irrottaa siitä kattotikkaita, IV-putkia, rännejä ja muita varusteita. Lumiesteet kannattaa hankkia koko katon reunalle, jotta kuormitus jakaantuisi mahdollisimman tasaisesti. Rakennusmääräykset ohjaavat asennuttamaan lumiesteet joka katolle, minkä kaltevuus on minimissään 1:8, ja sijoittamaan ne ainakin kaikkien kulkuväylien ja oleskelualueiden ylle. Meidän mielestämme on kuitenkin parempi sijoittaa lumiesteet koko lappeen mitalle, ja asentaa erilliset lumiesteet suojaamaan kattoikkunoita, aurinkopaneeleita ja muita katolla olevia yksityiskohtia. Muistathan, ettei jalkaränni korvaa lumiestettä, vaan saattaa vaurioitua joutuessaan kannattelemaan melko kevyttäkin lumikuormaa!

Lumiesteitä tarvitaan ennen kaikkea ympäristön suojelemiseksi. Katon reunalla oleva lumieste estää lunta putoamasta pahaa-aavistamattoman ohikulkijan niskaan, tai rikkomasta alla olevaa omaisuutta – esimerkiksi auton tuulilasia tai istutuksia. Suosittelemme siis ehdottomasti hankkimaan lumiesteet. Plus Rakentajat toimittaa ja asentaa varmatoimiset, pitkäikäiset ja ruosteelta suojatut lumiesteet kaikkiin rakennuksiin ja kaikille katteille (myös konesaumakatoille). Jos lumiesteissä on jotain korjattavaa, saat tarvitsemasi avun tästä samasta osoitteesta. Korjaamme esimerkiksi tuulen katosta irrottamat lumiesteet. Aina kun teemme kattotarkastusta, varmistamme, että lumiesteet ovat tukevasti kiinni talon katossa – näin lumi tai tuuli ei saa niitä hevillä putoamaan maahan.

Kattojää – miksi sitä syntyy ja miten päästä siitä eroon

Jään poisto katolta ja ränneistä poistaa monet turvallisuusriskit. Jos katolta putoaa jäätä, se voi aiheuttaa ikäviä onnettomuuksia kaikelle, mikä jää alle. Jos rännit ovat jäässä, sulamisvesi saattaa valua niiden yli, kastella polut ja kulkuväylät, ja tehdä niistä liukkaat. Jää aiheuttaa kosteushaittoja ja muita ongelmia myös rakennukselle. Kattojää voi padota lumen sulamisesta aiheutuvaa vettä katolle, ja se saattaa saada aikaan kattovuodon. Jää saattaa rikkoa rännit, ja kuten edellä mainittiin, valuu sulamisvesi yli jään tukkimista ränneistä. Vesi joutuu siis väärään paikkaan. Kastuneet osat rakennuksesta saattavat kärsiä laho- ja homevaurioista.

Jään poistossa ei tarvita teräaseita

Jos katon reunalla kimmeltää jäätä, ei pidä kaivaa esiin hakkuja tai muita teräaseita, sillä katto vaurioituu liian rajuista otteista. Plus Rakentajilla teetetty jäänsulatus onnistuu siten, ettei tiilikatto, peltikatto tai huopakatto vaurioidu millään lailla. Miten tämä on mahdollista? Salaisuus on kuuma vesihöyry. Höyrystyneen veden käyttäminen jään sulatuksessa on täysin riskitöntä, mutta äärimmäisen tehokasta. Ympäristökään ei kuormitu tässä puuhassa. Ohjaamme kuumaa vesihöyryä kohti jäätyneitä kohtia, mitkä sulavat hetkessä vedeksi. Vesi poistuu vesikouruja pitkin (ne sulatetaan tarvittaessa aivan ensimmäiseksi).

Lämpöhukka aiheuttaa kattojäätä

Jos lämpö pääsee karkuun katon läpi, sulaa kattolumi ennen kevättä. Sulamisvesi valuu hiljakseen kohti katon reunaa, ellei se pääse jostain huonokuntoisesta saumasta katon alle. Kun vesi tavoittaa katon reunan, se jäätyy. Ennen pitkää katon reunasta riippuu jääpuikkoja, ja katon reunalle kasvaa ”jäävuori”, mikä estää uusien sulamisvesien vapaan pääsyn vesikouruihin.

Lämmin ilma pidetään sisällä asunnossa yläpohjan eristeiden avulla. Monissa vanhoissa taloissa on pulaa eristeistä, ja lämpö pääsee karkuun. Tämä voi aiheuttaa myös kondenssivesivahingon, sillä osa karkaavasta lämmöstä saattaa jäädä muhimaan katon alla. Kun lämpö kohtaa viileän pinnan, syntyy kondenssivettä. Ratkaisun avaimet ovat uusissa eristeissä. Katon alle voidaan puhaltaa lisää eristeitä ilman sen isompia esivalmisteluja. Vain harvoissa tilanteissa kattoa pitää korottaa, jotta eristeet mahtuisivat paikoilleen ilman, että katon tuuletustila madaltuisi liikaa. Matalaa tuuletustilaa voi olla mahdollista kompensoida hengittävällä aluskatteella – konstit ovat monet, sanoi kissa kun eukolla pöytää pyyhki.

Uusien eristeiden myötä asunnon lämmityskulut laskevat, eikä kondenssivedestä aiheudu haittaa katon alla. Jääpuikkoja tai kattojäätäkään ei tarvitse poistaa, kun kattolumi alkaa sulaa vasta kevätauringon ja plusasteiden myötä.

Jos ränneissä on sulanapitojärjestelmä, rännit vetävät läpi vuoden

Rännien sulatus kuumalla vesihöyryllä tuo nopean avun vedenpoistossa ja kosteudenhallinnassa vesikourujen osalta esiintyviin ongelmiin. Kuuma höyry sulattaa jään ilman kemikaaleja tai teräaseita, mitkä saattaisivat rikkoa kourut, vaurioittaa niiden pinnoitetta ja jopa pudottaa rännit rytinällä alas. Jääsulatus vastaa kuitenkin pelkkään oireeseen, ei itse ongelmaan. On selvitettävä, miksi ränni jäätyy. Syy voi olla rakenteellinen, esimerkiksi pieleen mennyt kaato. Todennäköisesti kyse on siitä, että ränneissä on roskia, joiden takia kaikki vesi ei pääse poistumaan kouruista. Jos rännit jatkossa puhdistetaan kahdesti vuodessa, ei jäitä pitäisi syntyä.

Sähköllä toimivat sulanapitokaapelit antavat mielenrauhaa. Niiden avulla ränneihin mahdollisesti jäävä vesi ei jäädy. Energiatehokkaat sulanapitokaapelit ehkäisevät rännien umpeenjäätymisestä aiheutuvat kosteusvaurio- ja turvallisuusriskit, ja rännien sulatuksesta aiheutuvat kulut. Kaapelit eivät kuitenkaan korvaa rännien puhdistusta. Ränneihin kertyy roskia kaapeleista huolimatta, ja jos roskia ei poisteta, aiheuttavat ne tukoksia, ylivuotoja ja ruostevaurioita.

Poistamme jääpuikotkin, sekä sulatamme ojarummut – kaikki samasta osoitteesta 

Terävät jääpuikot tulisi saada poistettua katon reunalta tai ränneistä, jotta niiden putoaminen ei aiheuttaisi vaaratilanteita. Emme kuitenkaan suosittele ryhtymään puuhaan itse, sillä katolle kiipeäminen talviaikaan on vaarallista. Lisäksi voit saada teräviä jäänsiruja silmiisi. Kun ryhdymme puuhaan, on meillä turvavaljaat, suojalasit ja työhanskat, minkä lisäksi huolehdimme ympäristön suojelemisesta.

Höyrytyskalustostamme on moneksi. Voimme sulattaa tehokkailla laitteillamme niin rännit, kattojään kuin ojarummut – joita myös tierummuiksi kutsutaan. On tärkeää, ettei talolta valuva vesi käänny jäätyneen ojarummun takia takaisin päin. Vesi voi saada pahimmillaan aikaan tulvan, mistä koituu kalliisti korjattavia vaurioita rakennuksen rakenteisiin. Ota yhteyttä, niin poistamme jään ja ehkäisemme vahingot!

Scroll to Top