KATTOTYÖT
PELTIKATOILLE, TIILIKATOILLE JA HUOPAKATOILLE
Käänny kaikissa katto-ongelmissa meidän puoleemme!

Katon huolto takaa hyvän kunnon huopakatoille, peltikatoille ja tiilikatoille

Kattosi toimintaa tukevat ja sen elinikää pidentävät huollot ovat kullanarvoisia! Valitse kattosi huoltajaksi Plus Rakentajat, niin saat kaikki huopa-, pelti- ja tiilikattohuollot näppärästi samasta paikasta. Se, että yksi ja sama firma palvelee kaikissa kattotöissä, on erityisen kätevää silloin, jos pihapiirin rakennuksilla on keskenään erilaiset katot. Vaikka vuosikymmenet vierivät, kattosi pysyy sekä hyvännäköisenä että hyväkuntoisena, kun annat meidän pitää siitä huolen! Kattohuoltojen säännöllisyys on erittäin tärkeää katteen toiminnan kannalta, olipa sitten kyseessä tiili-, pelti- tai huopakate. Jotkin huoltotoimenpiteet tulee toteuttaa useammin kuin toiset. Katemateriaalikohtaista huolto-ohjelmaa noudattamalla saavutetaan parhaat tulokset katon toimintavarmuuden ylläpitämisessä ja sen eliniän pidentämisessä.

Läpivientien, saumausten ja jiirien tarkastus tulee kaupan päälle kaikkiin meidän tekemiimme kattohuoltoihin. Tarkastamme myös kattorakenteiden ja kattoturvatuotteiden kunnon, katon pinnoitteen ehjyyden ja monet muut katon kuntoon vaikuttavat seikat. Tarkastuksen perusteella osaamme tarjota juuri sinun kattosi kuntoa parhaiten tukevia muita kattohuoltoja tai kenties kattokorjauksia. Jos kyseessä on tiilikatto, saatamme tarjota rikkinäisten tiilien vaihtoa – jos taas kyse on peltikatosta, teemme ehkä tarjouksen katenaulojen vaihtamisesta kateruuveihin, ruostevaurioiden korjaamisesta tai katon huoltomaalaamisesta. Huopakaton kuntotarkastus saattaa johtaa tarjoukseen katteen jiirien tiivistämisestä, katteen pinnoittamisesta uudelleen tai esimerkiksi sammalkasvustojen poistamisesta.

Kun me huollamme omakotitalosi tai kesämökkisi katon, voit vähentää huoltokustannukset verotuksessasi. Kaikki meidän tekemämme kattotyöt ovat verovähennyskelpoisia, kuulummehan kaikkiin tarpeellisiin rekistereihin.

Katon huoltotyöt

Kattohuoltojen säännöllisyys on tärkeintä

Osa kattohuolloista kuuluu toteuttaa jopa niinkin säännöllisesti kuin kaksi kertaa vuodessa, kun taas osalle riittää paljon harvempi toteutusväli. Joka tapauksessa, katon kuntoa tulee ylläpitää niin, etteivät sammalet, auringon paiste, ruoste tai pakkasrapautuminen pääse haurastuttamaan sen kuntoa ja lyhentämään sen elinikää. Katon puhdistus on niitä huoltotoimenpiteitä, mitkä kuuluu toteuttaa varsin tiheästi – itse asiassa jopa kaksi kertaa vuodessa. Katon pitäminen puhtaana suojaa tiili- ja huopakattoa sammaleilta ja peltikattoa ruosteelta. Samalla kertaa, kun katon päältä poistetaan kaikki roskat, suoritetaan myös kattoläpivientien, kattoturvatuotteiden ja esimerkiksi jiirien tarkastus. Mikään ongelma ei jää havaitsematta eikä mikään paikkaus tai tiivistys tekemättä, kun katon huoltaa Plus Rakentajat. Kattotarkastuksen aikana tarkastetaan myös katon alapuoliset osat eli yläpohja, jos sinne suinkin pääsee. Yläpohjaan tehty vierailu paljastaa mahdollisen kattovuodon tai kondenssivesiongelman, sillä tarkkasilmäisiltä ammattilaisiltamme ei jää huomaamatta mikään tummentuma, vesivuoto, homekasvusto, lahovaurio tai ummehtunut ilma.

Kattomaalausten toteutusväli riippuu ensinnäkin katteen materiaalista, ja toisekseen vanhan pinnoitteen kulumisasteesta. Peltikatto odottaa maalaamista noin 15 vuoden välein, mutta huopakatot ja tiilikatot pinnoitetaan uudestaan vain kertaalleen – eikä useinkaan ennen, kuin 25 –30 vuotta on kulunut. Savitiilikattoa ei maalata eikä pinnoiteta, mutta se odottaa suojakäsittelyä jopa useammin kuin peltikatto maalaamista. Suojakäsittely suojaa katon sammaleilta ja vedenimulta, jos se uusitaan 5–10 vuoden välein. Peltikatto ei tapaa kasvaa sammaleita, joten sammalenpoistot eivät kuulu peltikattojen huolto-ohjelmaan. Jos peltikatolle jostain syystä sammalta eksyy, lähtee se kevyellä harjauksella pois. Tiilikatto ja bitumikatto tarvitsevat sammalenpoistokäsittelyä. Toteutamme käsittelyt, mitkä poistavat katolta kaikki sammalet ja estävät uusia syntymästä. Kun katto vanhenee eikä vanha pinnoite enää suojaa kattoa kasvustoilta, voi olla, että tällaista käsittelyä tarvitaan pari kertaa vuosikymmenessä.

Epäsäännölliset kattohuollot – mitä ne ovat?  

Epäsäännölliset kattohuollot ovat talvisia kattohuoltoja eli lumimassojen vähentämistä katolta ja jäänsulatusta katteelta tai ränneistä. Lunta tai jäätä ei yleensä kerry joka talvi katolle niin paljoa, että tarvittaisiin tällaisia kattotöitä. Lunta pitää poistaa, jos sen paino uhkaa vaurioittaa katon rakenteita, tai jos sen pelätään putoavan katolta niin, että alle voi jäädä ihmisiä tai heidän omaisuuttaan. Kunnolliset lumiesteet estävät tehokkaasti tällaisia lumen liikkeistä syntyviä vahinkoja, mutta jos lunta on suunnattoman suuri määrä, eivät lumiesteet ehkä pysty toteuttamaan tehtäväänsä. Jäätä taas poistetaan sen vuoksi, ettei katon reunalle kertynyt jää patoaisi taakseen lumen sulamisesta aiheutuvaa vettä – tällainen voisi johtaa saumavuotoihin. Jää voisi aiheuttaa samanlaisia henkilö- ja omaisuusvahinkoja alas katolta pudotessaan kuin kattolumi, joten se on hyvä poistaa myös turvallisuussyistä. Itse asiassa, jään aiheuttamat vahingot voisivat olla jopa pahempia, sillä jää on painavaa ja teräväreunaista. Sitten kun lunta tai jäätä pitää poistaa, ota yhteyttä Plus Rakentajiin: ammattilainen osaa pudottaa lumet niin, ettei katto vaurioidu. Jäät voidaan poistaa myös sulattamalla, joka hoidetaan kuumalla vesihöyryllä.

Huollamme niin pienten mökkien kuin arvorakennustenkin katot

Plus Rakentajat on oikea valinta katon huoltamiseen, olipa katollasi sitten palahuopakatto, konesaumakatto, aaltopeltikatto tai vaikka savitiilikatto. Meihin voit luottaa myös harvinaisempien alumiinikattojen, lähinnä arvorakennusten päältä löytyvien kuparikattojen ja pikkuhiljaa väistymässä olevien varttikattojen huollossa. Varttikattoja eli mineriittikattoja ei saa enää rakentaa, eikä asbestia saa käyttää missään muussakaan muodossa, mutta toimivaa kattoa ei suinkaan tarvitse uusia – vaikka se sisältäisi terveydelle vaarallista asbestia. Kun varttikattoa vaurioituu, sitä ei saa alkaa korjata; silloin se on purettava ja uusittava. Varttikattoa saa kuitenkin huoltaa. Katon voi suojata ja sille voi antaa vielä rutkasti lisää käyttöaikaa pesun ja pinnoituksen avulla. Kumpikaan katto ei ruostu eikä ole altis kasvamaan sammaleita. Alumiinikatto kestää toistasataa vuotta ja kuparikatto ehkä kolmekin vuosisataa, kunhan ne kahdesti vuodessa harjataan ja tarkastetaan mahdollisten korjaus- ja paikkaustarpeiden varalta.

Varttikaton pesussa tarvittu suhteellisen kova vedenpaine voi irrottaa katosta hiukkasia, joten varttikaton pesukin luokitellaan tänä päivänä asbestinpurkutyöksi. Älä siis ala pestä katoa itse, vaan ota yhteyttä Plus Rakentajien ammattilaisiin.

Kattohuolto voi kertoa mahdollisista uusista ongelmista katossa

Kun asioit Plus Rakentajien kanssa, tulet huomaamaan, kuinka poikkeuksellisen kokonaisvaltaista palvelumme on. Meiltä tilattujen kattotöiden lisäksi toteutamme omaehtoisesti täysin maksuttoman kattotarkastuksen. Jos katteessa, välikatolla (esimerkiksi kattotuoleissa) tai katon varusteissa on joitain ongelmia, huomaamme sen ja annamme edullisen tarjouksen katon laittamisesta kerralla kuntoon. Erilaiset katemateriaalikohtaiset kattohuollot kohentavat katon kuntoa kohentavia ja varmistavat sen toimivuuden tulevaisuudessakin – tarkastajamme selvittää aina myös kattohuoltojen ajankohtaisuuden. Katon säännölliset kattotarkastukset mahdollistavat nopean reagoinnin kaikkiin ongelmakohtiin, joten ne säästävät kattoa ja pitävät sen kokonaiskustannukset kohtuullisina. Katon tarkastukset voi halutessaan tilata myös erillispalveluna.

Viimein on aika uusia katto

Aika haurastuttaa katon vääjäämättä, ja katon huoltotoimet menettävät tehonsa. Tunnollisestikin huolletun huopakaton huopa alkaa jossain vaiheessa venyä ja repeillä. 50-vuotias peltikatto on todennäköisesti jo melko ruostunut, ja sen pellit vääntyilevät herkästi. Lopulta niin savi- kuin betonikattotiiletkin murenevat, ja katon tiiveys kärsii. Kun katto on tullut tiensä päähän, on aika uusia katto eli tilata kattoremontti.

Katon vaihto sujuu asiantuntevasti, sujuvasti ja kaikin puolin vaivattomasti, kun tilaat sen Plus Rakentajilta. Meiltä löytyy niin ammattikalusto kuin oikea työmotivaatiokin, joten kaikenlaiset kattoremontit onnistuvat parhaalla mahdollisella tavalla. Uskallamme myöntää töillemme hyvät takuut, sillä tiedämme, ettei muiden tarvitse korjailla jälkiämme. Uuden katteen ja uusien kattotuotteiden omat materiaali- ja pinnoitetakuut pysyvät myös voimassa, kun jätät niiden asentamisen kattoammattilaistemme huoleksi.

Huopa-, pelti- ja tiilikaton huollot keskenään erilaisia

Vääränlaisilla kattohuolloilla voi olla kohtalokkaat seuraukset. Vältä katon vaurioituminen, ja tilaa kattohuollot ammattilaisilta, jotka tietävät, miten eri katteiden kanssa on toimittava. Esimerkiksi huopakaton sirotepinnoite saattaa vaurioitua, jos sitä puhdistaa harjaamalla: siksi puhdistamme kattohuovan ilmapuhaltimella. Kesän kuumimman paahteen aikana huopakatolle ei kannata lainkaan nousta, sillä helteessä pehmennyt kate voisi antaa periksi ja vaurioitua. Kattotiilet voidaan puhdistaa painepesurilla, mutta koska kova vedenpaine vaurioittaa tiilien pinnoitetta, on tiilikatto pinnoitettava uudelleen heti pesun jälkeen. Peltikaton pesemisessä ei kannata käyttää painepesuria lainkaan. Jos peltikaton maalipintaan tulee huoltojen tai lumen liikkeiden takia naarmuja, kannattaa ne pian paikkamaalata, jotta ruostuminen voitaisiin estää.

Tiilikaton ja huopakaton pinnoite uusitaan yleensä vain kerran. Pinnoitteen uusimisella voidaan jatkaa katon ikää, sillä hyväkuntoinen pinnoite suojaa UV-säteiltä ja epäpuhtauksien kiinni tarttumiselta. Koska maali suojaa peltejä ruosteelta, tulee peltikatto maalata aika usein, viimeistään 15 vuoden välein. Sammalenpoistokäsittelyjä peltikatto ei tarvitse, sillä sille mahdollisesti ilmestyneet sammalet lähtevät pelkän pesun avulla. Tiili- ja huopakaton sammalet on paras poistaa kemiallisesti, sillä näin saadaan poistetuksi katteeseen tunkeutuneet juuretkin. Lopuksi tehdään katon suojakäsittely, mikä varjelee kattoa tehokkaasti uusilta sammaleilta.

Hieman tarkemmin tiilikaton huollosta

Edellä on jo auttavasti kuvattu tiilikaton tarvitsemia huoltotoimenpiteitä. Tiilikaton huoltaminen on taistelua sammaleita ja vedenimua vastaan. Tiilikaton huokoinen pinta on hyvä kasvualusta sammaleille, ja huokosiin kertyy helposti vettä. Molemmat ongelmat johtavat katon rapautumiseen, sillä talvella niin tiilessä kuin sammaleissa oleva kosteus jäätyy. Veden jäätyminen rapauttaa tiilen. Katto alkaa vuotaa rikkinäisen tiilen kohdalta, ja jos aluskatekin pettää, ovat olosuhteet katon vesivahingolle ja lahovaurioille valmiit. Tiilikaton rakenteet voivat vaurioitua liian painavan lumikuorman takia – ota yhteyttä tämänkin asian tiimoilta.

Sammaleita torjutaan harjoilla ja kemikaaleilla

Havupuiden neulaset, puiden lehdet ja muu bioroska tulee saada pois katolta kahdesti vuodessa. Jos roskat jäävät katolle, varsinkin talven ajaksi, aiheuttavat ne katon sammaloitumista. Niin betonitiilikatto kuin savitiilikattokin puhdistetaan harjaamalla, ja lopuksi puhdistetaan sadevesikourut kaikista niihin ajautuneista roskista. Katon puhdistukseen kuuluu myös katon kunnon tarkastaminen kaikkien rikkinäisten tiilien ja muiden ongelmien varalta.

Sammaleita voi torjua poistamalla tontilta kattoa liialti roskaavat, ja sitä varjostavat puut. Kun katto pääsee kuivumaan heti sateen tai talven jälkeen, tapahtuu katon haurastumista huomattavasti vähemmän.

Vanhemmiten tiilet tuntuvat kasvattavan sammaleita, vaikka se harjaisi kuinka usein ja kuinka huolellisesti. Kemiallinen sammalenpoisto nujertaa kasvustot puuttumalla myös vanhojen tiilien sisässä ja niiden välissä luikerteleviin sammalten juuriin. Sammalentuhoaineen avulla katolle ei kasva epätoivottuja kasvustoja pitkään aikaan.

Koska on aika uusia tiiliä suojaava pinnoite?

Tiilikaton maalaus saa katon alkuperäisen värin palaamaan, mutta se kannattaa toteuttaa myös taloudellisessa mielessä ajateltuna. Uusi pinnoite jatkaa tiilien käyttöikää suojaamalla katon pakkasrapautumiselta, sammaleilta ja lialta. Jos kattorakenteiden suhteen kaikki on kunnossa, voidaan tiilen vaihto tai koko katon uusiminen ehkä korvata pesemällä ja pinnoittamalla betonikattotiilet.

Savitiilikatto on huolto-ohjelmaltaan hieman erilainen kuin betonikattotiili. Sitä ei lainkaan pinnoiteta, vaan ainoastaan suojakäsitellään viiden tai vähintäänkin kymmenen vuoden välein. Suoja-aine toimii kahdella tavalla: se kyllästää tiilet vettähylkiviksi ja muuttaa niiden happamuusarvoa, mikä auttaa tiiliä torjumaan sammaleita.

Peltikaton omistaja pääsee helpolla sammalten kanssa

Jos tiilikaton omistaja joutuu taistelemaan sammaleiden kanssa, on peltikaton huolto lähinnä ruosteen torjuntaa. Sammalet eivät tartu peltikaton liukkaalle pinnalle niin, etteikö niitä tarvittaessa saisi pois harjaamalla. Pelti- ja tiilikaton määräaikaishuollot ovat sinänsä hyvin samanlaiset, sillä molemmat katot kuuluu harjata kahdesti vuodessa (tarkastaen samalla katon kunnon ja siivoamalla rännit). Katon harjaus poistaa kattoon kosteutta sitovat roskat, joiden vuoksi omakotitalon tai esimerkiksi mökin katto voisi alkaa ruostua. Ruostevauriot ohentavat pellin ja voivat tehdä siihen jopa reikiä, joiden kautta kosteus pääsisi katon alle.

Katon maalaus ehditään tehdä pari kertaa

Tehtaalta peräisin oleva pinnoite kestää ensimmäiset parikymmentä vuotta, ja sen jälkeen peltikatto huoltomaalataan. Jos tuona aikana tai jossain myöhemmässä vaiheessa katon maalipinnoitteeseen ilmestyy naarmuja, tulee ne paikkamaalata ruostevaurioiden ehkäisemiseksi. Peltikatto ehditään maalata pari kertaa, ennen kuin se on viisikymppinen ja sitä myöten käyttöikänsä päässä. Maalaustyö vaatii kuitenkin kuivan kelin, asianmukaista peltikattomaalia ja katolla liikkumaan ja työskentelemään tottuneet maalarit – ota siis yhteyttä Plus Rakentajiin!

Huopakaton huollossa tarvitaan helliä otteita

Me olemme hellävaraisia huoltaessamme huopakattoasi, joten sinun ei tarvitse pelätä katon vaurioituvan huolto- ja hoitotoimenpiteiden aikana. Valitsemme työvälineet siten, ettei niistä ole vaara katon herkälle kivisirotepinnalle, ja otamme kaiken aikaa huomioon se, että liikumme juuri bitumikatolla emmekä esimerkiksi suhteessa paljon roisimpia otteita sietävällä tiilikatolla. Muistathan, että saat meiltä myös lumen pudotukset huopakatolta – tarjoamme kattolumitöitä ympäri Suomen.

Roskat puhalletaan pois

Kaikenlaiset katolle jääneet roskat ja niihin sitoutuva kosteus toimivat otollisena kasvuympäristönä sammaleille. Sammalet haurastuttavat niin tiili- kuin huopakatonkin, joten ne on poistettava ennen ja jälkeen talven. Harjaamisen sijaan roskat on syytä poistaa puhaltamalla – tähän ei kuitenkaan tarvita Ison Pahan Suden keuhkokapasiteettia, vaan ilmapuhallin. Putsaamme samalla kattokaivot tai rännit ja tutkimme katon kauttaaltaan epätiiviiden kohtien varalta. Mikäli sammaleita kuitenkin katteelle ilmaantuu, poistuvat ne sammalentuhoaineiden avulla. Levitämme sammalentuhoaineet kolmiorimakatolle tai muulle bitumikatolle telalla, jotta käsittely tapahtuisi mahdollisimman lempein ottein.

Onko katto kuivunut auringossa?

Kattohuopa panee pahakseen auringon ultraviolettisäteiden kuivattavasta vaikutuksesta. Jos katto on kuivunut ja halkeileva, ja pinnoite on kulunut pois paljastaen bitumin, on katon pinnoite aika uusia. Jos katon alla jo on kosteutta, voi olla paras uusia koko katto, mutta muussa tapauksessa huopakatolle voitaneen antaa uusi elämä uuden pinnoitteen avulla. Pinnoite suojaa kattoa myös sammaleilta, ilmansaasteilta, pakkasrapautumiselta ja mekaaniselta rasitukselta, palauttaahan se niin katetta suojaavan kerroksen kuin myös katon elastisuuden.

Palahuopakaton huoltaminen palkitaan

Olipa rakennuksen katto tiilikatto tai palahuopakatto, sen huoltaminen palkitaan. Huollettu katto kestää pidempään ja on merkittävällä tavalla rasituksensietokykyisempi, joten sitä tarvitsee korjailla vain vähän ja harvakseltaan. Palahuopakattoa huolletaan käytännössä aivan samalla tavalla kuin ”tavallista” huopakattoa, eli esimerkiksi hitsattavasta bitumikermistä rakennettua kattoa. Avainsanat ovat katon puhdistus, sammalenpoisto, pinnoitteen uusiminen ja liikojen lumien poisto katolta.

Katon puhdistus ja sammalenpoisto vievät jo pitkälle

Ilmapuhaltimella saamme pois lehdet, neulaset ja uudet sammalkasvustot. Kahdesti vuodessa toteutettu katon puhdistus pitää katon hyvässä kunnossa aina neljäkymmentävuotiaaksi asti. Keräämme samalla roskat pois myös ränneistä, sekä tutkimme katon kauttaaltaan. Jos sammaleita kuitenkin alkaa kasvaa, tilaa meidät paikalle sammalentuhoaineinemme. Tällainen käsittely on sijoitus katon tulevaisuuteen, sillä se eliminoi sammalet usean vuoden ajaksi – ja kuten hyvin tiedämme, terve katto on sammaleeton katto.

Pinnoite piristää kulahtaneen katon

Kovaa vauhtia sammaloituvan katon pinnoite on mitä todennäköisemmin jo liian kulunut. Uusittu pinnoite saa katon kestämään vielä pitkään erilaisia rasituksia, sekä torjumaan sammaleita. Uusi pinnoite tulee katon vaihtoa edullisemmaksi, joten se on hyvä vaihtoehto huovan uusimiselle.

Scroll to Top